Nieuwbrief juni 2018

(deze nieuwsbrief svp NIET “openbaar” delen op Social Media. Dit is interne informatie)

Onderwerpen

  • Wetenschappelijk onderzoek Slaapoefentherapie;
  • Kant en klare IOC/IOM voorbereiding op de Kennisbank;
  • Workshops over slaap geven voor Espria ledenbijeenkomsten oktober 2018;
  • Buitenbord Slaapoefentherapie;
  • Symposium Chronotherapie Netwerk Nederland (CNN).

WO Slaapoefentherapie

Afgelopen 9 juni hebben wij het eerste webinar gegeven aan 125 enthousiaste deelnemers over de vorm en inhoud van het wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van de Slaapoefentherapie. Op 1 september kunnen de deelnemers die verhinderd waren “herkansen”.

Let op dat het volledig volgen van het webinar verplicht is voor het mogen meedoen met het wetenschappelijk onderzoek.

Doe je niet mee met het onderzoek maar ben je wel benieuwd wat we precies meten en willen weten? Dan kun ook jij op de Kennisbank rondkijken in de categorie “wet. onderzoek”.

webinar

Voor de deelnemers aan het onderzoek; hier zie je nogmaals de communicatiekanalen waarlangs wij met elkaar afstemmen:

Facebook : slaaplessen-wo groep (voorkeur)
Mail : slaaplessen.wo@gmail.com

OPROEP AAN ALLE LEDEN !! CONTROLEGROEP deelnemers gezocht

  • Heb jij in jouw praktijk slaap patiënten die om wat voor reden dan ook geen behandeling willen maar wel insomnia hebben?
  • Heb jij in jouw omgeving vrienden of bekenden met insomnia die geen behandeling willen?
  • Heb jij de slaapcursus nog niet gedaan / afgerond maar heb je al wel slaap patiënten (die anders bij jou toch nog geen behandeling kunnen krijgen)?

Stuur ze (vanaf 1 september tot 1 februari) naar een collega die deelneemt aan het WO!! Deze mensen kunnen als controlegroep proefpersonen meedoen. We verwachten dat het bereiken van een relevante groepsgrootte van controlegroep mensen het moeilijkste onderdeel wordt om goed te organiseren.

Help jij mee!?

Slaapthema op je IOC / IOM

Zijn jullie nog op zoek naar een ontspannen thema voor je IOC / IOM? Je kun dan in onze Kennisbank een kant en klare invulling van 2 uur vinden over het onderwerp slaap. Zoeken in de Kennisbank zoekbalk op “IOC”.

Het slaapthema past onder “recente inzichten”. Bij mij kun je een mooi wetenschappelijk artikel opvragen over een bepaald slaapgerelateerd onderwerp. Voor het gestructureerd doornemen van dit artikel kun je 2 wetenschappelijke punten verkrijgen. (zie kwaliteitsregister paramedici voor de voorwaarden).

Workshops voor Espria ledenvereniging over slaap!

Op woensdag 13 juni ben ik benaderd door Espria Ledenvereniging. Zij willen op 4 verschillende data in oktober 2018 middagworkshops over slaapfysiologie en slaapoefenstof aanbieden aan hun leden.

Data:
  • Dinsdag 2 oktober - Alkmaar (Afas stadion)
  • Woensdag 3 oktober - Ede (Akoesticum)
  • Dinsdag 9 oktober - Assen (Bonte Wever)
  • Woensdag 17 oktober - Dronten (Meerpaal)
Tijd: 
  • De ledendag is van 13.00-16.00 uur
Aantal workshops:
  • 3 per middag van ca. 20 tot max 30 minuten (bv. om 13.30 – 14.30 en 15.30 uur)
Aantal deelnemers per workshop:
  • De zaal wordt meestal ingericht met 50 stoelen.
  • Vind je het geen probleem dat er meer mensen meedoen aan de workshop, kunnen we mogelijk extra stoelen bijplaatsen.
Ik ben benieuwd naar jullie mogelijkheden en wat de kosten zijn per middag. Mis je nog informatie en kan ik nog antwoord geven op een vraag, hoor ik het natuurlijk graag. Lukt het om in week 25 te laten weten of een slaaptherapeut aanwezig kan zijn en zo ja, wat de kosten zijn? Alvast hartelijk dank, Vriendelijke groet, Liesbeth Renses Communicatiemedewerker ma t/m do aanwezig

Wie o wie heeft hier zin in en tijd voor?? Wat vind jij een mooie middagvergoeding?

Aanmelden hiervoor graag via Francis (info@meditrainer.nl) om eea. goed te stroomlijnen richting Liesbeth.

Buitenbord Slaapoefentherapie

Dankzij de uitgebreide inspanningen van Anja Muller is er nu een gevelbord van de Slaapoefentherapie.

Deze mogen alleen besteld en gebruikt worden door contributie betalende LEDEN van het Landelijk Netwerk Slaapoefentherapie.

Binnenkort krijgen alle leden de bestelgegevens via de mail. Dan kunnen jullie zelf bestellen en afrekenen met de leverancier.

Klik op ’t plaatje om te vergroten.

buitenbord slaapoefentherapie

Symposium Chronotherapie

Op vrijdag 18 mei 2018 ben ik naar het chronotherapie symposium geweest in Amsterdam. Er waren de hele dag interessante presentaties waarvan ik er 4 kort voor je heb samengevat. Zo kun je in een kort tijdsbestek weer profiteren van nieuwe inzichten. Marijke Gordijn was er natuurlijk ook. We hebben even gezellig bij kunnen kletsen. Mede door haar zijn “wij” nu lid van het Chronotherapie Netwerk Nederland 🙂 CNN

Hieronder de belangrijkste inzichten over chronotherapie. (Het beïnvloeden van de biologische klok.)

1. Kanker en bioritme

Rond de 85% van de kankerpatienten heeft last van slaapproblemen.

CRF: cancer related fatigue is in 41 % van de (ziekte)gevallen op uitputtingsniveau. Er is een verband aangetoond met biologische klok verstoring. Vooral het vaak wakker worden in de nacht (disrupted sleep) verstoort de cortisol levels (te laag) en dit is kanker verergerend dus verslechtert het de prognose van de behandeling.

Therapie: fel licht in de ochtend tussen 7.00 uur en 10.00 uur om de biologische klok intens op te starten. Gebruik van Lite book en/of Luminette bril geniet de voorkeur vanwege de bewegingsvrijheid die mensen hiermee hebben)

Dit geeft verbetering van het bioritme en betere slaapkwaliteit in de nacht waardoor de cortisol levels verbeteren (hoger) wat de prognose verbetert.

Toepassingsidee is: lichtaanpassingen in ziekenhuiskamers om bioritme goed op te starten. De Slaapoefentherapeuten kunnen lichttherapie voorschrijven in de vroege ochtend bij mensen die gewoon thuis kunnen zijn.

2. ADHD en bioritme

73 % van de kinderen en volwassenen met ADHD heeft DSPS.
De DLMO is verlaat met ongeveer 2 uur. (bron: van Veen 2010)

Er ontstaat compensatiegedrag in de vorm van bijslapen overdag. Dit werkt alleen maar verergerend op het verstoorde bioritme. Doordat dit een gedragsfactor is kunnen wij als Slaapoefentherapeuten hierop ingrijpen.

Late chronotypes hebben een minder robuust bioritme dan de vroege types.
Lichttiming en zeitgebers helpen zowel bij kinderen als volwassenen bij het verbeteren van het bioritme.
Dopamine en nor-adrenaline levels zijn te laag bij mensen met ADHD.
Zie deze link
Naast cognitieve functies beinvloedt dit ook het s morgens wakker worden. Dopamine is je wake-up hulp.
Ook het afkoelen van het lichaam, wat nodig is voor het inslapen, is vertraagd. Zowel de core body temperatuur als de huid temperatuur zijn nog te lang te hoog.

Mensen met ADHD die veel van deze nadelen hebben herken je aan: moeite met opstaan, slaan ontbijt over, hebben schoolverzuim, gebruiken tot laat in de avond/nacht nog maaltijden en hebben vaak obesias of eetproblemen.

3. Bright Light therapy bij Parkinson

Helpt lichttherapie bij depressieve symptomen en slaapprobemen?

1 op de 3 parkinson patiënten heeft depressieve symptomen.

90% heeft slaapproblemen in de vorm van overmatig slaperig overdag en slecht slapen s nachts. Er is een verstoord bioritme.

De melatonine-cortisol curve is qua amplitude afgevlakt. Daarbij schuift de grafiek iets naar voren waardoor Parkinson patiënten meer ochtendtypes worden.

De stemming verslechtert door de verstoring in het bioritme. Door het slaap-waakritme te verbeteren middels lichttherapie krijg je een verbetering op 3 terreinen:

  • Slaap
  • Stemming
  • Beweging

Hoe: 30 minuten lichttherapie gedurende 3 maanden, 2 keer per dag. Eerste moment om 7.00 uur in de ochtend en tweede keer om 16.00 uur in de middag. Liefst weer de Luminette bril zodat de persoon bewegingsvrijheid houdt. Dit is een goedkope, haalbare en klantvriendelijke interventie!

4. Zonlicht en het effect op REM slaap en diepe slaap.

Slaapdruk wordt beïnvloed door blootstelling aan licht.

Vroege blootstelling aan (zon)licht leidt tot betere slaapkwaliteit en minder waakmomenten in de nacht.

Latere blootstelling aan licht in de ochtend leidt tot slechtere slaapkwaliteit! Hoe kan dat?

De biologische klok heeft een sterke invloed op de diepe slaap en indirect op de REM-slaap.

Latere lichtblootstelling geeft een vroegere REM slaap in de nacht. Je krijgt minder diepe slaap en je slaapkwaliteit wordt minder.

Dit blijkt te komen door verminderde slaapdruk waardoor de diepe slaap minder krachtig de REM slaap naar achter kan drukken.

Vroegere blootstelling aan licht geeft procentueel meer lichtblootstelling overdag en leidt tot krachtiger diepe slaap en hierdoor minder REM slaap. Je diepe slaap komt sneller, duurt langer en je slaapt dieper.

Normaal drukt dus de diepe slaap de REM slaap naar later in de nacht, maar wanneer er onvoldoende slaapdruk wordt opgebouwd komt de REM slaap naar voren, verslechtert je slaapkwaliteit.


Ik wens jullie allemaal alvast een fijne zomer toe !!

Collegiale groet,

Francis