NIEUWSBRIEF NOVEMBER 2020

(deze nieuwsbrief svp NIET “openbaar” delen op Social Media. Dit is interne informatie)


ONDERWERPEN

  • Slaapzorg van slaapcentra wellicht uit de basisverzekering.
  • Nieuwe nascholingsdag baby, zwangerschap en slaap is in ontwikkeling
  • Webinar overgangsklachten en slaap op 16 december om 20.00 uur
  • Webinar samenwerking KSYOS en slaap in februari 2021.
  • Lespakket Slaap voor basisscholen.
  • Slaapscholing (online) voor andere zorgprofessionals (geen fysio accreditatie).

LET OP: het Slaapsymposium is ivm Corona verplaatst naar zaterdag 17 april 2021 (website)


Slaapzorg van slaapcentra

Slaapzorg gegeven in de tweedelijn moet eerst bewezen worden. Dan pas blijft het in de basiszorg opgenomen. Op Slaaplessen-1 en in de media is dit nieuws in oktober langsgekomen. De slaapzorg-vergoeding staat onder spanning. Het is even afwachten waartoe dit gaat leiden.

Hieronder vind je de essenties:

Nieuwe nascholingsdag baby, zwangerschap en slaap

In het najaar van 2021 zal de nieuwe nascholingsdag over baby,zwangerschap en slaap te volgen zijn. Het betreft een scholingsdag met fysiek les (door Francis) en een online webinar over trauma, depressie en hechting, door de externe professional Simone Brockhuis..

Bekijk de nieuwe training hier.

Als je interesse hebt in deze training over baby, zwangerschap en slaap? Op 30 oktober of 13 november 2021 kun je jezelf alvast inschrijven via de trainingsagenda

Nieuwe webinar, gratis nascholing voor leden!

Om onze slaapkennis zo gedegen en up-to-date mogelijk te houden verzorg ik ongeveer 3 a 4 keer per jaar een gratis webinar over een specifiek thema. Zo is nu het thema op 16 december overgangsklachten en slaap.

Vanwege de tot stand gekomen samenwerking met KSYOS geven we samen in februari 2021 een webinar over deze samenwerking. De voordelen voor hen en de voordelen voor ons en hoe het in zijn werk zal gaan.

zoom

Datum eerstkomende webinar is dus 16 december tussen 20.00 - 21.00 uur

Inschrijven kan tot aan 150 deelnemers en ook deze webinar komt in de Kennisbank te staan waardoor je hem altijd terug kunt kijken. Als Slaapoefentherapeut ontvang je binnenkort een aparte uitnodiging voor deze webinar.

Reserveer deze gratis nascholing alvast in je agenda.

Lespakket Slaap voor de basisscholen.

De ontwikkeling van het lespakket voor de basisscholen is even uitgesteld door een samenloop van Corona belemmeringen, subsidieproblemen en het afhaken van onze wetenschappelijk medewerkster van het VUMC door tijdgebrek.

We zijn nu op zoek naar een nieuwe wetenschappelijk medewerker en een andere subsidie verstrekker. Wellicht dat onze volgende subsidie aanvraag richting Menzis gaat....

Wij streven ernaar (Glos educatief en de Slaapoefentherapie) om rond mei 2021 weer op het gaspedaal te kunnen trappen.

Online slaapscholing voor zorgprofessionals in de eerstelijn.

Het is belangrijk om als Slaapoefentherapeuten voorop te blijven lopen in de rij van slaapprofessionals en slaapcoaches.

Om ervoor te zorgen dat andere zorgprofessionals in de eerstelijn, die zich in slaap willen scholen, op het juiste moment gaan doorverwijzen naar de Slaapoefentherapie of de Slaappsycholoog is deze online scholing ontwikkeld.

logo

De scholing gaat uit van stepped care en heeft een beslisboom waarin duidelijk de werkveldafbakening zichtbaar is gemaakt.

Preventie, signalering en behandeling van lichte slaapproblemen kunnen door deze slaapgeschoolde zorgprofessionals worden opgepakt. Serieuze slaapproblemen, bioritmeproblematiek en chronische insomnie (ISI>15) wordt verwezen naar de Slaapoefentherapie of Slaappsycholoog.

Op deze manier blijft de Slaapoefentherapie leading en een "autoriteit" bij het behandelen van slaapproblemen in de eerstelijn.

Neem gerust een kijkje op de website van Sleepdistrict en bekijk zeker de beslisboom. 🙂

Ook voor de oefentherapeuten is voor deze online leermodules accreditatie verkregen, dus wil je de scholing zelf geheel doen dan kan dit. Het levert je 52 accreditatiepunten op. Verwacht geen nieuwe kennis want de scholing Slaapoefentherapie heeft een veel zwaarder kaliber. Je kunt gaan ervaren wat je paramedische collega's wel gaan leren en wat niet. 


Ik verwacht je eind december nog een feestelijke Kerst & Nieuwjaarsnieuwsbrief te sturen!

Goed najaar gewenst en blijf gezond!

Francis