Slaapproblemen?

Kijk 's nachts niet op de klok!
slaapproblemen kijk niet klok
22 januari 2014

Slaapproblemen? Kijk ’s nachts niet op de klok!

In dit artikel zal ik eens uitleggen wat de reden is dat je veel beter niet op de klok kunt kijken wanneer je moeilijk inslaapt of steeds tussendoor wakker wordt of veel te vroeg in de ochtend al wakker wordt.

Vooraf moet je even het volgende weten:

Je hersenen (om precies te zijn de: nucleus preopticus ventrolateralis) meten volcontinu de prikkels die er zijn op ieder moment. Dit bepaalt hoe alert en waakzaam je bent overdag, maar ook hoe slaperig en leeg je kunt zijn in de nacht. Je hersenen hebben een bepaalde stilte en leegte nodig (weinig prikkels) om te kunnen slapen. Je hersenen meten daarbij ook het belang van de prikkels. De elk uur voorbij razende trein wordt als onbelangrijk bestempeld, hier slaap je doorheen omdat je al jaren naast de treinbaan woont, echter een roepend kind of een vallende vaas midden in de nacht doet je terstond ontwaken. Dit is belangrijk (er wordt door je hersenen belang aan gehecht) en je wordt wakker.

Wat gebeurt er nu wanneer je in de nacht op wakkere momenten op de klok kijkt?

Stel je ligt al een hele tijd in bed maar je bent nog steeds wakker. Je kijkt vaak op de klok en ziet de wijzer elk kwartier verschuiven en denkt daardoor steeds negatiever. Je beleeft de tijd heel bewust, geeft betekenis aan elk moment. Juist door deze groter wordende frustratie en ergernis zal je het volgende kwartier ook weer gaan zien. Je houdt zelf de cirkel van je slaapproblemen in stand door je onrust en frustratie.

Stel je bent midden in de nacht net flauwtjes wakker geworden. Je ziet alleen donkerte, voelt alleen warmte en voelt je nog loom en zwaar. Echter je bent nieuwsgierig hoe laat het nu is. Op het moment dat je kijkt en de tijd ziet geeft je betekenis aan het eerst nog onbenullige moment. Je gaat verder met denken, conclusies trekken, gevolgen bedenken:

  • jeetje dan heb ik pas 3 uurtjes geslapen.
  • gisteren was het al 5 uur toen ik wakker werd, wat moet dat vannacht gaan worden.
  • ik hoop maar dat ik nog wel slaap, het is nog zo vroeg.
  • als ik nu niet meer slaap kan ik morgen niet uitgerust werken.

Uiteindelijk val je wel weer in slaap, maar op een ander ontwaakmoment herhaalt zich dit klokkijken en alle conclusies, angsten, frustraties en irritaties van dien. Je blijft hierdoor langer wakker liggen dan nodig zou zijn en je programmeert je hersenen dat tussentijds wakker worden nodig is, omdat er absoluut even op de klok gekeken moet worden. Deze intense neiging merk je pas goed, wanneer je het jezelf verbiedt. Wanneer je deze neiging gaat weerstaan zal je ervaren hoe sterk je hersenen deze informatie ondertussen willen hebben. Het belang wat er aan gegeven is gaat jou ook wakker maken! Er “moet” gekeken worden.

Stel je wordt te vroeg in de ochtend wakker. Het is nog donker, maar je vermoedt dat je al een hele poos hebt geslapen. Je wilt weten hoe lang je nog mag slapen tot de wekker gaat. Dus je kijkt even hoe laat het al is.

  • Oh balen ik kan nog maar 1 1/2 uur slapen. ( of: oh lekker ik mag nog 1 1/2 uur)
  • Als ik nu niet meer slaap ben ik wel erg vroeg wakker geworden.
  • jeetje wat zal ik dan moe zijn dadelijk.
  • als ik na een half uurtje nog niet slaap kan ik ook een uur eerder opstaan, de krant is er dan. Ik kan dan even rustig gaan lezen.
  • Wat moet ik op het werk ook al weer gaan doen? enz enz enz

Oftewel door het klokkijken gaan je hersenen betekenis geven aan het wakkere moment en juist daardoor slaap je niet meer. Het moment gaat er toe doen en je maakt teveel (denk)prikkels waardoor je niet meer “mag” slapen.

Wat je beter kunt doen op een wakker moment is:

  • Niet op de klok kijken!
  • beseffen dat de wekker nog niet is gegaan, dus dat het nog slaaptijd is. Heel de nacht is het slaaptijd!
  • zorg er even voor dat je zo lekker mogelijk ligt. Trek je kussen even naar je toe en vouw je deken of dekbed lekker om je heen.
  • Voel bewust naar de behaaglijkheid van je bed, de warmte, zachtheid, knusheid en het genot van het comfort.
  • Je mag jezelf overgeven aan de donkerte en het niets (het onbenullige) van het moment. Iedereen slaapt, niets doet er nu toe. Op een “slaaptijd-moment” doet alleen ontspanning en slaap ertoe. Want als je gewoon door had geslapen, omdat je helemaal geen slaapprobleem hebt, had je ook niet geweten hoe laat het was. Dus of je nu net 2 uur hebt geslapen of dat het al bijna ochtend is, is niet van belang! De wekker is niet gegaan dus het is slaaptijd!

Ik hoop dat jij na het lezen van deze blog je wekker IN het nachtkastje legt of je zet hem onder je bed ofzo. Hierdoor kost het meer moeite om te kijken en kun je de verleiding hopelijk beter weerstaan. Succes!

Toe aan een gezonde slaap? Leer beter doorslapen met dit zelfhulpboekje

boek slaapproblemen zelfhulp

Wilt u ter kennismaking een GRATIS inkijkexemplaar ontvangen van het boek Slaaplessen?


Bekijk