Slaapcentra

in Nederland

Er komen langzamerhand steeds meer slaapcentra in Nederland. Sommige slaapcentra zien wel 4000 of meer patiënten per jaar. Geregeld is er sprake van een wachtlijst waardoor een vlotte doorstroom van patiënten wenselijk is. Slaapoefentherapeuten kunnen een rol spelen in het signaleren van apneu, restless legs of andere ernstige slaapproblematiek. Zij begeleiden u in de vorm van eerstelijns (na) zorg, waardoor u sneller klaar bent u in het slaapcentrum. Zij geven oefeningen voor de mond- keel en wangspieren of oefeningen voor de rusteloze benen. Psychosomatisch oefentherapeuten kunnen u ook helpen met het accepteren van het CPAP apparaat of uw vermoeidheid. Slaapoefentherapeuten zitten bij u om de hoek en worden vergoed door de zorgverzekeraar.

In het slaapcentrum kunnen de longartsen, neurologen, KNO artsen, kinderartsen en psychologen, die soms een geaccrediteerde nascholing hebben gevolgd tot somnoloog, u helpen te ontdekken waar bij u precies de slaapmuts wringt. U krijgt een intakegesprek waarbij wordt bekeken wat de beste aanpak is in uw specifieke situatie.

U kunt onderzoeken krijgen zoals:

  • een nachtje slapen in het slaapcentrum ter observatie. Er kunnen dan allerlei metingen gedaan worden met sensors op uw lichaam tijdens uw slaap. Uw slaapgeluiden worden opgenomen en uw bewegingen worden op camera vastgelegd.
  • soms moet de KNO-arts uw luchtwegen, keel en neusholte, de bouw en stevigte van het zachte gedeelte van de keel bekijken.
  • De neuroloog/somnoloog kan u gericht onderzoeken op neurologisch gebied, Apneu, restless legs en nachtelijke dromen kunnen een neurologische achtergrond hebben die in het slaapcentrum nader bekeken kunnen worden.
  • de psycholoog bespreekt met u hoe u omgaat met uw slaapprobleem en wat de huidige omvang is van het probleem. Door het zichzelf verergerende proces van slaapproblemen kan de psycholoog u leren door middel van cognitieve therapie de vicieuze cirkel te doorbreken.
  • de kinderarts kan onderzoeken of er een lichamelijke oorzaak, gedragsmatige oorzaak of spanningsgerelateerde oorzaak ten grondslag ligt aan het slaapprobleem. Apneu komt ook voor bij kinderen en vroegdiagnostiek is hier erg belangrijk.

Alle onderzoeken en gesprekken gaan uiteindelijk leiden tot de meest doelmatige aanpak die voor u van toepassing is.

Slaapcentra adressen

De snelste route naar gedegen diagnostiek van slaapstoornissen is via het Nederland Slaap Instituut en KSYOS.

Dit zijn online slaapdiagnostische services die de meest moderne meettechnieken gebruiken. Ze hebben geen wachtlijst en u heeft binnen ongeveer 2 weken duidelijkheid over uw slaapkwaliteit, kwantiteit en slaapbijzonderheden. Vraag uw huisarts of hij/zij u via Zorgdomein kan verwijzen.

Een uitgebreide adressenlijst van slaapcentra is te vinden op de site www.apneuvereniging.nl bij overzicht klinieken.

Of hieronder een beknopte samenvatting hiervan:

“Samenwerkende Nederlandse Slaapcentra” bestaande uit:

  • Polikliniek voor Slaap en waakstoornissen en chronobiologie van ziekenhuis de Gelderse vallei in Ede
  • Slaapcentrum Nieuwegein/Utrecht van st. Antoniusziekenhuis
  • Slaappoli Kennemer Gasthuis Haarlem
  • ZGT (Ziekenhuis Groep Twente) centrum voor slaapgeneeskunde Hengelo
  • ZGT centrum voor slaapgeneeskunde Almelo

samen hebben zij de website: www.slaapstoornissen.nl

Slaapcentrum SEIN in Zwolle, Heemstede en Groningen, https://www.sein.nl/slaap-waakcentrum/wat-is-normale-slaap/

Slaapgeneeskunde expertisecentrum Kempenhaeghe in Heeze en Oosterhout, www.kempenhaeghe.nl

Slaapcentrum Medisch centrum Haaglanden, www.mchaaglanden.nl/slaapcentrum

Slaapwaakcentrum Albert Schweitzer ziekenhuis (AZC) in Zwijndrecht

Slaapcentrum Amphia ziekenhuis Breda

Slaapcentrum Dekkerswald, Groesbeek

Slaapcentrum Maxima medisch centrum Veldhoven

Slaapcentrum Isala ziekenhuis in Zwolle

Slaapcentrum Midden Brabant Elisabeth-Tweesteden ziekenhuis Waalwijk

’s Heeren Loo (zorg op maat, voor mensen met een verstandelijke handicap)