Overmatig Zweten ‘s-nachts

Zelf oplossen of naar de Slaapoefentherapeut?

Zweten ’s nachts; soms is het ongemakkelijk, je kunt je ervoor schamen en soms is het vooral lastig. Overmatig zweten kan om verschillende reden op uw pad komen.

 • alleen al de gedachte aan het ‘s-nachts zweten doet het zweet je uitbreken….
 • u bent in de overgang (uiting van hormonale veranderingen)
 • u voelt zich ongemakkelijk en het zweet breekt u uit. (uiting van onzekerheid en stress)
 • u wordt ’s nachts badend in het zweet wakker. (uiting van ademproblemen of angst/paniekgevoel, overbelasting.)
 • een vrij onbekende reden is een onregelmatig drinkpatroon overdag. Dus te weinig drinken overdag en overmatig drinken in de avond.

Zweten is een taak van ons onbewuste zenuwstelsel. Het weerspiegelt een stukje van onze gesteldheid. Het lichaam vertelt ons hoe het werkelijk met ons gaat. Door u overmatig te laten zweten wordt uw aandacht gevraagd voor een bepaald probleem. Meestal kent u dit probleem al, u heeft griep en koorts of u bent zenuwachtig en gespannen. Zweten kan ook een signaal zijn van hyperalertheid en overbelasting, u heeft het bijvoorbeeld erg druk. Dit kan uw lichaam heel lang tolereren, echter er zijn grenzen. Door u overmatig te laten zweten heeft u een probleem waarop u geen grip heeft. De slaapoefentherapeut helpt u in beweging te komen om iets aan het onderliggende probleem te doen. Misschien loopt u al jaren lang met dit zweetprobleem… u bent niet de enige. Zweters tobben vaak langer dan 5 jaar door met hun probleem voordat ze aan de bel (durven) trekken.

Wat kunt u zelf doen aan overmatig zweten ‘s-nachts?

 • Bekijk eerst uw vochtinname over een hele dag. Verdeel het zo goed mogelijk.
 • U kan in plaats van piekeren en malen, leren zaken losser te laten.
 • U kunt in plaats van het werk opstapelen en naar uzelf toetrekken, leren delegeren en plannen.
 • U kunt laten onderzoeken of uw ademregulering overdag en ’s nachts op orde is. (apneu)
 • U kunt beseffen dat (een deel van) deze klachten uit de overgang voortkomen. Bij zweten door de overgang kan het helpen een coldpack aan uw hoofdeind in bed te leggen en hier met uw hand contact mee te maken wanneer u een opvlieger krijgt. Door het contact met de koelte, de gedachte dat uw warmte weg kan en het rustig blijven, zal de warmtevlaag sneller over zijn en het zweten beperkt blijven.
 • U kunt uw overgewicht verminderen
 • U kunt door middel van mindfulness en time management de vicieuze cirkel van hyeralertheid, druk zijn in het hoofd, soms angst en paniek en daardoor zweten en slecht slapen…, omkeren naar een opwaartse spiraal van rust en vertrouwen, beter loslaten, relativeren en daardoor weer gezond slapen.

Besef wel dat zweten normaal is bij intensief sporten en flinke hitte. Zweten is een heel functionele reactie van ons lichaam om onze lichaamstemperatuur te bewaken. Deze reden van zweten hoeft u niet te behandelen.

Als je een fijn nestje schaapt is het logisch dat je beter slaapt.

Slaapoefentherapie bij overmatig zweten ‘s-nachts.

De slaapoefentherapeut pakt de klacht aan achter de symptomen en bespreekt met u wat u het beste kunt doen aan uw persoonlijke reden van uw nachtelijk zweten. U kunt daardoor verwachten dat u een langer bestaand probleem oplost en zich bevrijd voelt van deze (soms jarenlange) bagage. U denkt functioneler en positiever over uzelf. U kunt beter uw grenzen aangeven in uw belastbaarheid. U voelt weer rust in uw lichaam wanneer u dit nodig heeft, omdat u nu oefentherapeutische handvaten heeft gekregen die helpen. Interne rust door ontspanning en zelfvertrouwen door cognitieve therapie zijn mooie medicijnen tegen overmatig zweten. Bij overgangsklachten kunt u verwachten dat u minder lang en minder storend zweet en dat u weer sneller zal inslapen na een opvlieger. Het deel van de zweetklacht die voortkomt uit het opzien tegen de zweetaanvallen wordt zeker verholpen. U zweet dan niet ernstiger dan fysiek noodzakelijk is. De stressfactor die de zaak verergert wordt weggenomen.

Wellicht herkent u ook andere slaapproblemen