Doorslaapprobleem

U kunt uw slaapproblemen zelf beïnvloeden.

Wat is een doorslaapprobeem?

Wanneer u moeiteloos inslaapt, maar 1 of meerdere malen op een nacht wakker wordt en pas na 3/4 uur of langer weer inslaapt, spreken we van een doorslaapprobleem.

Hoe ontstaan doorslaapproblemen?

Door pijn, angst, zorgen, drukte in uw hoofd of een drukke agenda de volgende dag kan al een doorslaapprobleem ontstaan. U wordt wakker en uw hoofd gaat op “aan”. U geeft betekenis aan het moment van wakker zijn. Hiermee gaan er signalen naar uw brein die erop lijken dat de dag alweer begonnen is. U kunt ook wakker schrikken in de nacht en moeite hebben in te slapen met de duidelijke hartkloppingen in uw borst. De gedachtenstroom die dan op gang komt is niet altijd snel te stoppen. Uw gedachten gaan met u aan de loop. Wanneer de oorzaak van het wakker liggen langer aanhoudt ontstaat een patroon, dat soms maanden blijft bestaan, zelfs als de oorzaak al weer verdwenen is.

Een langdurige bron van slaapproblemen zijn kleine kinderen. Door de onderbroken nachten bent u “gewend geraakt” aan nachtelijke onrust en bent u waakzaam tijdens de slaap. De kleinste geluiden zijn soms al genoeg, en eenmaal wakker gaat u even uw bed uit, kijkt u even in de kinderkamer….dus werkt uw brein weer op volle toeren en blijft u daarna lang wakker.

Vrouwen van middelbare leeftijd kunnen weer een andere “langdurige” oorzaak hebben van slapeloosheid. Door de overgang of door lichamelijke pijn (rugpijn/ nekpijn/ schouderpijn…) kunt u ook wakker worden. U kunt uw draai niet meer vinden en ligt ervan wakker. Dit zijn slechts enkele voorbeelden om u een idee te geven hoe u in een doorslaapprobleem terecht kunt komen.

Wilt u slapen als een blok.....kijk dan 's nachts niet op de klok!

Hoe kunt u uw doorslaapprobleem zelf beïnvloeden?

Let u eens kritisch op uw eigen nachtelijke gedrag, uw gedachten en gevoelens. Keurt u deze eens op waarde/belangrijkheid op dit moment. Zijn uw gedachten NU aan de beurt? Meestal ( in 99% van de gevallen) kunnen deze gedachten wachten tot morgen. Zo niet….(het is een ramp als u het vergeet.. of het is onhoudbaar als u het niet doet..) dan moet u natuurlijk in aktie komen, dan gaat u doen wat u moet doen. Leer hier echter wel van dat u ’s avonds beter nadenkt voordat u gaat slapen of u alles heeft gedaan, gedacht en doorvoeld.

Echter is het helemaal niet zo belangrijk, dan helpt het door tegen uzelf te zeggen dat het er NU niet toe doet, dat het morgen weer een nieuwe dag is en dat u juist door nu te slapen met een leeg hoofd u morgen beter en geconcentreerder kunt denken. Dan voedt u uw brein opnieuw op. U geeft de boodschap: “ik wil slapen, hou toch stil”. Plassen mag natuurlijk!

Wanneer u het door alle onvrede, pijn of onrust prettiger vindt even uw bed te verlaten, doe dan iets onbenulligs en steeds iets anders. (kruidenthee zetten, melk warm maken, een boekje lezen, in folders bladeren) Kijk liever geen TV en doe geen nuttige taken, houd het licht gedimd. Wanneer u in bed wilt blijven, concentreert u zich dan op het “onbenullige” ( zoals: uw lichaamswarmte, de zwaarte van uw lichaam, de donkerte om u heen of uw natuurlijke adem) of u concentreert zich op iets leuks ( zoals: vakantie, hobby, uitjes) of iets wat u concreet voelt zoals uw matras of uw dekens of iets zachts wat u in uw hand houdt. De slaapoefentherapeut kan u leren u zuiver te concentreren, u goed te ontspannen, en uw lichaams- en gedachtenprocessen weer naar bijna nul terug te brengen. Zij behandelt tegelijkertijd uw pijn of gespannenheid en hiermee wordt de vicieuze cirkel van dysbalans doorbroken. Een oefentherapeut stimuleert altijd uw zelfwerkzaamheid, zij maakt u uiteindelijk onafhankelijk van therapie. U kunt het zelf.

Resultaat

Uw nachtrust zal in enkele weken herstellen. Uw perioden van wakker zijn in de nacht verminderen. U bereikt uiteindelijk een ononderbroken nachtrust. U heeft vertrouwen in uw kunnen en juist doordat u dit op eigen kracht heeft bereikt bent u in staat dit ook in de toekomst te herhalen. Dit geeft rust, onafhankelijkheid van medicatie en dit heeft u heel hard nodig!

Wellicht herkent u ook andere slaapproblemen