Slaapmedicatie verslavend?

Kunt u zelf stoppen?

Kunt u stoppen met deze (verslavende) slaapmedicatie??

Slaapmedicatie is bedoeld als een ruggesteuntje in emotioneel zware tijden bij een jetlag of na een operatie om beter te slapen.

Deze medicatie is tijdelijk bedoeld, echter er zijn veel slapelozen die er een gewoonte van hebben gemaakt te gaan slapen met slaappillen. Het is niet eenvoudig om hier zelfstandig mee te stoppen. Dit komt door de ontwenningsverschijnselen, die zijn identiek aan het probleem waarvoor u ze bent gaan slikken. U wordt weer onrustig, piekert, ligt wakker en twijfelt of dit wel goed gaat komen…. U heeft minder vertrouwen en alleen al daardoor komt er meer lading/spanning op het slapen gaan. Juist hierdoor valt u moeilijker in slaap.

Helaas schrijven huisartsen de slaapmedicatie bij herhaling voor. Ondanks dat de NHG-standaard van 2015 hen zegt na 14 dagen een alternatieve therapie aan te bieden. Met een doosje pillen bij de hand is het moeilijk om sterk te zijn, niet te gaan wanhopen, stug door te bijten en er niet weer opnieuw aan te beginnen.

Stel u gebruikt slaapmedicatie langer dan 14 dagen achtereen…

Dit lijkt op het eerste gezicht niet zo rampzalig. Er zijn immers heel veel lotgenoten in Nederland die dit ook doen. Echter het medicijn werkt steeds minder goed, u neemt er steeds vaker eentje of twee en belast daarmee uw organenen raakt eraan verslaafd. U wordt vermoeid wakker. Overdag werkt de pil nog door en loopt u meer kans op ongelukken en vallen. Het is aangetoond dat de oudere mens beduidend meer kans maakt zijn (heup) botten te breken als gevolg van de nawerking van slaapmedicatie, chauffeurs gevaarlijker zijn op de weg en werknemers meer fouten maken.

Door zonlicht in de ogen en op de huid, kom je 's morgens je bed beter uit.

Een heel belangrijk punt is de mentale verslaving bij slaapmedicatie. U verlies namelijk uw vertrouwen in uw natuurlijke slaapvermogen. Wanneer u zou stoppen met de pillen denkt u: als het nu maar lukt..! Wanneer dit niet gelijk het geval is, denkt u: zie je wel, ik kan zonder die pillen niet meer slapen, dus neemt u er maar weer 1. Helaas houdt u zo een vervelende gewoonte in stand. De slaapoefentherapeut leert u eerst een aantal fijne goed werkende ontspanningsoefeningen. Wanneer u vertrouwen heeft in uw ontspanningsvaardigheden bouwen we heel langzaam de pillen af, en werken we verder aan uw natuurlijke slaap. Na enkele weken zal u merken dat u weer uw rust kan vinden in bed ook zonder medicijnen en vertrouwen heeft herwonnen in uw eigen nachtrust. Middels cognitieve gedragstherapie en oplossingsgericht denken kunnen oefentherapeuten uw negatieve gedachten ombuigen naar realistischer gedachten.

Advies bij afbouwen slaapmedicatie

Wij raden u aan af te kicken van de barbituraten, benzodiazepinen (o.a. oxacepam / diazepam) en uw lever rust te gunnen om te herstellen van deze periode. Daarbij kunt u leren weer te vertrouwen op de slaapbehoefte en inslaapmogelijkheden van uw eigen lichaam. De ene persoon zal een wat korter traject hoeven af te leggen als de andere persoon. Maar slapen kun je leren!!! Slapen is gedrag en een oefentherapeut werkt graag aan gedragsverandering. Het is ons vak.

LEES TIP : Interessant wetenschappelijk proefschrift over slaap.

Ik heb een handig zelfhulpboekje geschreven voor mensen met slaapproblemen. Wilt u hierover meer weten, klik dan hier.

Wellicht herkent u ook andere slaapproblemen