Inslaapprobleem

jongen van 7 jaar
25 december 2014

Jongen van 7 jaar met een inslaap problemen

Verwijsdiagnose:

Jongen 7 jaar inslaap problemen.

Klinisch redeneren/logica bij dit slaap probleem

Doordat deze jongen overdag veel onrust ervaart, heeft hij ’s avonds moeite om tot rust te komen. Vanaf baby al moeite met veranderingen en moeite met in slaap vallen. Deze jongen heeft dit schooljaar voor het eerst een continu rooster en het lijkt erop dat hij hierop onrustig reageert door pas om 21.30 uur in slaap te vallen. Hij heeft moeite om stil te gaan liggen en de (in)spanning van de dag los te laten. Hij mag leren zijn focus te verleggen naar rust en onbenulligheden. Hij moet het verschil leren ervaren tussen aanspanning en ontspanning, rust en zwaarte.

Behandeldoel

Leren inslapen binnen 30 minuten en weer kunnen inslapen in de nacht als hij wakker wordt.

Behandelplan bij dit inslaap probleem

  • Leren voelen gronden/aarden, verschil tussen aanspanning en ontspanning.
  • De dag leren afbouwen door vast slaapritueel, voorspelbaarheid stimuleren.
  • Aanleren van buikademhaling

Samenvatting / verloop van behandelplan

Ik heb de moeder instructies gegeven over het belang van een slaapritueel, oefening harde pop/slappe pop, buikademhaling via een knuffel, postzegelplak oefening doorgenomen. Dit is een oefening in rug- of buiklig, waarbij ik een bal over het kind rol en hem als het ware vastplak aan de grond. Ik heb advies gegeven voor duur en tijdstip van tablet gebruik omdat het blauwe licht zorgt voor een rem op slaperig worden. De jongen kan zich nu een voorstelling maken van warmte/knusheid/zwaarte/ aangename donkerte waardoor zijn hoofd rust krijgt.

Eindresultaat

De jongen slaapt binnen het half uur in en slaapt vaak ook helemaal door tot het moment dat zijn moeder hem wakker maakt. Ondanks het continu rooster kan hij dus toch beter zijn rust vinden. Zowel moeder als kind zijn tevreden.