niet inslapen en doorslapen

man 51 jaar
13 januari 2015

Man, 51 jaar. Inslaap- en doorslaapproblemen.

Verwijsdiagnose

Man, 51 jaar. Al 10-tal jaren inslaap en doorslaapproblemen, laatste 2 jaar ook veel pijnklachten in lies en been, wat de slaap nog meer verstoort en het sporten belemmert.

Klinisch redeneren / logica bij dit slaapprobleem

Meneer slaapt al zeker meer dan 10 jaar slecht, zowel in slaap komen als doorslapen. Laatste 2 jaar verslechterd. moet dan elke 2 uur plassen. Weet wel dat hij heel gespannen is van zichzelf, maar nooit eerder iets aan gedaan. Gaat vaak wel om 20.30 uur naar bed om alvast extra uren rust te pakken, maar dat helpt niet. Met slaaptabletten sliep hij nu 6 uur achter elkaar.

Door zorgen om gezondheid vrouw, zorgen om eigen gezondheid, door negatieve emotiecoping en negatieve probleemcoping, was meneer zeer gespannen en gefocust op het “moeten” slapen, om overdag zijn werk vol te kunnen houden, omdat hij bang was om zijn baan te verliezen, dat hij inmiddels chronisch vermoeid was en dat het slapen nog lastiger maakte.

Behandeldoel

De inslaap en doorslaapproblemen verminderen door de inslaaptijd te verkorten naar een kwartier, door te leren hoe hij zich beter kan ontspannen (duurt nu >2uur voordat hij in slaap valt) en wordt soms wel 10x per nacht wakker. Binnen een termijn van 6 maanden later naar bed kunnen gaan. Hierdoor heeft hij meer aan zijn avond, meer gezelligheid binnen zijn relatie.

Behandelplan voor zijn inslaap en doorslaapproblemen:

  1. Verbeteren van ontspanningsvaardigheden, door therapeutisch lichaamswerk met oefeningen voor oa, meer ontspanning en micro pauzes gedurende de dag, ontspanningsoefeningen om de spanning van de dag los te laten, meer diepe relaxatieoefeningen voor het in slaap komen als hij wakker was geworden om te plassen.
  2. Vergroten lichaams- en gevoelsbewustzijn; (haptische en oefentherapeutische technieken)
  3. Positief, constructief leren denken. (cognitieve therapie)

Verloop van behandelplan:

We zijn begonnen met therapeutisch lichaamswerk (ontspanning, micro pauzes, de dag los leren laten, meer diepe relaxatieoefeningen voor het in slaap komen als hij wakker was geworden om te plassen. Daarna slaaphygiene tips: Minder lichten aan ’s nachts en lekkerdere slaaphouding kunnen vinden voor pijnklachten aan been. Bekkenbodembewustwording en ontspanning bleek ook nuttig.Langzamerhand ontstond er verbetering van het slapen mede door meer doseren van activiteiten overdag Meneer kon later naar bed gaan, met 15min opgebouwd.

En natuurlijk het resultaat!

Meneer ligt nu door de oefeningen prettiger in bed en kan zich beter ontspannen. Hij denkt nu dat het slapen vast wel gaat lukken ipv negatieve gedachten. Slapen gaat beter, kan nu wel 3uur achter elkaar slapen zonder slaapmedicatie. Hij slaapt sneller in (15 min), doordat hij aandacht heeft leren zetten op prettiger zaken. Hoeft minder snel naar de wc ’s nachts, door de training van de bekkenbodem. Meneer gaat nu pas rond 22uur naar bed, was om 20.30uur. Heeft het hardlopen opgebouwd, kan dat nu weer 20 min achter elkaar, dit kon voor aanvang van de therapie helemaal niet.