Niet in slaap vallen

Vrouw 48 jaar
18 mei 2015

Mevrouw 48 jaar, piekeren, niet in slaap vallen

Verwijsdiagnose:

Turkse mevrouw 48 jaar met chronisch lage rugklachten en schouderklachten mn li. Radiculaire pijnen in het li been. Geen HNP. Ligt ’s nachts lang wakker te piekeren en kan niet meer in slaap vallen…

Klinisch redeneren/logica bij dit slaapprobleem

Mevrouw gaat altijd door met werken. Ze werkt in het verpleegtehuis als huishoudelijke hulp voor 4 ochtenden in de week. Ze neemt weinig rust en gaat thuis ook verder met het huishouden. Nog 2 thuiswonende volwassen kinderen. Vooral de oudste (27) doet weinig in huis. Ze wil alles doen voor de man en de kinderen. Maanden terug deed ze ’s nachts de was als ze wakker werd. Ze piekert veel en kan slecht ontspannen. Ze heeft al jaren dit slaapprobleem dat ze niet goed kan slapen en niet meer terug in slaap kan vallen.

Door het slechte slapen is ze ook chronisch vermoeid. Alles kost te veel energie en komt zelden de deur uit voor iets leuks. Doordat ze zich niet goed kan ontspannen is er weinig intiem contact met haar man. Dit wil ze wel, maar momenteel vindt ze het niet prettig.

Behandeldoel

Leren ontspannen overdag en ’s nachts om beter in slaap te kunnen vallen en mede door grenzen te stellen weer meer energie te krijgen voor het werk en haar gezin. Minder piekeren.

Behandelplan

  • Memobriefjes maken met de planning voor de volgende dag.
  • Niet op de klok kijken in de nacht, alleen denken het is Slaaptijd.
  • Voor het slapen gaan meer rust in plannen en niet te veel TV kijken.
  • Leren hoe ze kan ontspannen en hoe ze dit kan toepassen in bed en hierdoor weer beter in slaap te vallen.
  • Pauzes leren nemen overdag. Grenzen leren stellen mbt haar werk en in haar vrije tijd meer en beter ontspannen.

Samenvatting / verloop van behandelplan

Wij zijn begonnen met ontspanning. Hebben ook mindfulness toegepast en ik heb haar geluidsfragmenten van de ontspanningsoefeningen gemaild.

Omdat ze in de ziektewet zit heb ik haar geadviseerd om te leren gas terug te nemen. Als ze aan het werk is gaat ze te ver over haar grenzen. Ze gaat met de baas overleggen de uren in de komende weken rustig op te voeren.

Ik heb haar gezegd dat ze moet gaan wandelen, genieten van de zon/ naar de vogels luisteren. Haar kinderen en haar man mogen haar thuis wat meer werk uit handen nemen. Mevrouw mag beter leren delegeren aan anderen en meer voor zichzelf opkomen. Rechtop staan in de spiegel kijken en de rug strekken om haar zelfbeeld en zelfvertrouwen te sterken.. Als ze meer kan ontspannen lichamelijk en in haar hoofd, zal het met de nachtrust ook beter gaan. Ze gebruikt nauwelijks een telefoon/ computer, dit is goed, want het blauwe licht zou haar nachtrust ook nadelig beïnvloeden.. Ze zit wel hangend voor de TV, dit is voor haar klachten niet goed.

Resultaat

Na de 3e behandeling begon ze meer te stralen. We zijn er nog niet, maar het begin van haar energieherstel is er.

Mevrouw is nog wel regelmatig wakker. Zij let duidelijk meer op haar grenzen. Hierdoor lukt het om ontspanningsoefeningen te doen. Ze probeert de Mindfulness regelmatig uit. Dus ze besteedt meer tijd aan zichzelf. Ze had visite gehad (mensen kwamen langs omdat ze thuis zit en ze vroegen hoe het met haar ging), ze heeft hier echt van genoten. Voorheen zou ze te moe zijn geweest. Ze slaapt nog niet de hele nacht door, doch ze begrijpt nu waar zij invloed kan uitoefenen.