Inslaapproblemen

scholier van 14 jaar
06 maart 2015

Scholier met inslaapproblemen, 14 jaar.

Verwijsdiagnose:

Scholier, meisje van 14 jaar met inslaapproblemen.

Klinisch redeneren/logica bij inslaapproblemen

Deze scholier is gedreven en ambitieus met haar school bezig. Er speelt ook een neetje faalangst en perfectionisme. Ze is echt bang om fouten te maken en slechte punten te halen. Daarbij ziet ze op tegen het naar bed gaan, want dan heeft ze geen grip meer op haar school voor de volgende dag. Ze is altijd onzeker over de dag van morgen. Dit meisje mag leren om meer vertrouwen op te bouwen over haar kunnen op basis van feiten  en resultaten die ze behaalt. De dag duidelijk afsluiten en een gerust gevoel maken over de dag die komt. Daarbij mag zij meer hobby en sport in haar dagen zetten waardoor er meer afleiding is van het thema school. Balans tussen dingen die moeten en dingen die ze heel graag wil omdat het leuk is..

Behandeldoel

Leren inslapen binnen 30 minuten met een gerust gevoel.

Behandelplan inslaapproblemen

  • Cognitieve therapie op haar negatieve gedachten over school, haar punten en over fouten maken.
  • gezond slaapgedrag aanleren door ’s avonds niet meer lang te leren en meer te sporten en te hobby-en.
  • De dag leren afbouwen door vast slaapritueel, en het naar bed gaan combineren met genieten (warmte door kruik of pittenzak/knuffel/lekkere muziek/ontspanning/lekkere pyama).
  • Aanleren van buikademhaling, autogene training (zwaarte, warmte) focus op knuffel, of denken aan iets waar ze zich op verheugt (leuke kleren voor morgen, leuke hobby/sport/uitgaan/gezelligheid)

Samenvatting / verloop van behandelplan

Door de cognitieve therapie ging dit meisje inzien dat het wel meeviel met haar prestaties en de zorgen die het behoefde. Ze stond een 6,8 gemiddeld!! Daarbij hielp het om s’avonds heel andere dingen te doen waardoor school al iets verder weg was uit haar hoofd. e kon zich langzaamaan makkelijker focussen op leuke dingen. Een nieuwe heel zachte knuffel die ze speciaal had gekocht hielp haar focussen op iets liefs/leuks fijns. Deze knuffel moest gelijk overal mee naartoe maar werkte magisch op haar inslaapproblemen! Nog beter dan de ontspanningsoefeningen.

Eindresultaat

Deze scholier heeft 6 behandelingen gehad en slaapt nu binnen 20 minuten in. Ze ligt nog wel eens wakker maar dat is dan bij een proefwerkweek of als ze een presi moet houden. Op normale schooldagen gaat het goed en slaapt ze standaard met haar nieuwe knuffel.