Verzwaringsdeken

verzwaringsdeken
06 november 2021

Verzwaringsdeken (kind) en wetenschap

Wanneer grijp je naar slaaphulpmiddelen zoals een verzwaringsdeken en wanneer kun je dat beter niet doen?

Toeters en bellen in je bed?
De verzwaringsdeken is momenteel wel een hype. Kostten ze eerst nog 300 euro. Tegenwoordig heb je voor een kleine 50 euro een zware deken op je bed.

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is een deken die 3 tot 6 keer meer weegt dan een normale deken. De zwaarte wordt persoonlijk berekend aan de hand van je lichaamsgewicht.

verzwaringsdeken

Wat doet een verzwaringsdeken en heeft het wel nut?

Het zware gevoel over je heen van de verzwaringsdeken geeft diepe druk stimulatie, wat ontspanning en geborgenheid geeft. Ontspanning en een geborgen gevoel zijn zeker helpend bij het inslapen. De vraag is dan meer of je daar een deken voor nodig hebt?
Daar zijn de wetenschappers het nog niet zo over eens.

Verzwaringsdeken wetenschappelijk.

In 2020 is er een onderzoek gedaan door het Zweedse Karolinska instituut waaruit wel blijkt dat er beter geslapen wordt met een verzwaringsdeken bij psychiatrische problematiek. Je kunt hierbij denken aan depressie, angststoornis, ADHD, bipolaire stoornis.
Deze mensen hadden overdag minder nadelen van hun slaapproblemen en gingen ook meer bewegen overdag.
Bij kinderen onder de 2 jaar is het sowieso niet aan te raden om te werken met verzwaringsdekens vanwege de gezondheid en ademhaling.

Voor de gemiddelde mens met slaapproblemen geldt eigenlijk dat je beter eerst de gedragsmatige aanpak kunt kiezen om beter te slapen. Ontspanning is een basisvoorwaarde van de slaap. Gelukkig kun je ontspanning ook bereiken door je eigen vaardigheden op dit gebied te verbeteren. Ontspanning kun je leren. Het voordeel van verbeterde eigen vaardigheden is dat je dit altijd bij je hebt. Niemand pakt je je vaardigheden af en ze slijten ook niet, ze kosten niks en hoeven niet in een koffer mee op reis. Zeker een zware deken zorgt voor bijbetalen bij het inchecken van de bagage op het vliegveld.

Hetzelfde geldt ongeveer voor de slaapdrankjes en een slaaprobot. Je wordt op een bepaalde manier afhankelijk van een extern voorwerp om te kunnen slapen. Je gaat op het drankje of de robot vertrouwen voor je nachtrust. Het vertrouwen in jezelf wordt daarmee nog niet versterkt. Stel het drankje is niet meer te verkrijgen of je robot stopt ermee? Ik kan mij voorstellen dat je dan denkt: “help nu kan ik misschien niet meer goed slapen”!

Heel belangrijk is ook de oorzakelijkheid van je slaapprobleem te achterhalen. Waardoor ben je in de nacht dusdanig gespannen of onrustig dat de slaap niet kan komen? Wat creëert een druk hoofd of onrust, zorgen, spanningen en stress voor de dag van morgen? Welke stressfactoren of situaties spelen in je leven die invloed hebben op de slaap?

Wanneer je op een gezonde manier leert omgaan met de ongemakken of moeilijkheden in je leven dan vermindert de stress. In de Mindfulness en ACT zijn hiervoor goede oefeningen, zienswijzen en interventies ontwikkeld.

Een verzwaringsdeken of toch de gedragsmatige aanpak?

Bewezen lange termijn effecten met beter slapen worden bereikt met progressieve relaxatie, mindfulness, cognitieve gedragstherapie voor insomnie, acceptance and commitment therapy (ACT). Al deze methoden geven je een betere skillset, betere eigen vaardigheden waarmee je het slapen positief kunt beïnvloeden.

Met slaaphulpmiddelen zoals de zwaartedeken, de robot of een drankje lijkt het erop dat je de slaap kunt “dwingen” of “pakken”.

Met ontspanning werk je meer aan de basisvoorwaarde van de slaap waardoor je de natuurlijke weg naar de slaap vrijmaakt en niet dwingt. Je laat de slaap juist in alle vertrouwen los en legt je erbij neer dat slaap komt hoe en wanneer het zelf wil en kan.

Als laatste een metafoor om deze blog nog beter te begrijpen

Wanneer je visite verwacht op een bepaald tijdstip ga je je bezoek niet beetpakken om het naar je voordeur te trekken en naar binnen te duwen.

Wanneer je visite verwacht kun je wel alle rommel van je voortuinpad verwijderen waardoor ze niet struikelen, de voordeur alvast openzetten waardoor ze zich welkom voelen en de koffie alvast klaarmaken. De visite kan dan op hun eigen tempo, tijdstip en manier binnenkomen.

Je kunt beter goede voorwaarden scheppen voor je slaap, maar je dwingt en pusht niet.

Welterusten!

Ben je geboeid geraakt door dit artikel en wil je graag met of zonder verzwaringsdeken je slaapkwaliteit verbeteren?

Wanneer jij met een professional wilt werken aan je slaapproblemen kun je terecht bij de Slaapoefentherapeut. Deze zit vast en zeker ook bij jou om de hoek. Bekijk hier de adressenpagina.