Doorslaapproblemen

bij een muzikant
27 februari 2015

Muzikant met doorslaapproblemen

Verwijsdiagnose:

Man 67 jaar met doorslaapproblemen.

Klinisch redeneren/logica bij dit doorslaapprobleem

Door de beschikbaar gekomen tijd in zijn pensioen is deze man meer en meer tijd en aandacht aan zijn muziek gaan schenken. Hij staat ermee op en gaat ermee naar bed. Doordat hij ook een kartrekkersrol in zijn band heeft voelt hij een sterke drang om veel nieuw materiaal te maken. Vooral in de nacht, wanneer hij eenmaal wakker wordt gaan zijn gedachten direct naar de muziek en krijgt hij veel inspiratie. Dit houdt hem voortdurend uit de slaap. Overdag wordt hij hierdoor prikkelbaar en ongezelliger naar zijn partner. Heeft minder zin om samen activiteiten te ondernemen en is gebroken na een optreden (bijna elk weekend). Meneer moet leren om meer afwisseling in zijn dagen te maken en meer afstand te maken tot zijn muziek. Overdaad schaadt in dit geval. Afwisselen met rust en ontspanning, samen zijn met zijn vrouw en heel andere bezigheden zal hem meer losweken van zijn hersenspinsels over muziek.

Behandeldoel

Doorslaapproblemen verminderen door binnen 30 minuten weer in te slapen en zijn hoofd stil kunnen houden in de nacht als hij wakker wordt.

Behandelplan

  • Meer verschillende dingen ondernemen op een dag en alleen in de ochtenden muziekgerelateerde dingen doen.
  • ontspanningsoefeningen leren voor in de nacht zoals voelen gronden/aarden, verschil tussen aanspanning en ontspanning.
  • De dag leren afbouwen door vast slaapritueel, voorspelbaarheid stimuleren.
  • Aanleren van buikademhaling, focussen op het onbenullige, en hoofd leeg leren maken.

 

Samenvatting / verloop van behandelplan

Al na enkele behandelingen merkte meneer dat hij rustiger werd in zijn hoofd. Hij besefte dat hij een overdosis muziek in zijn leven had gezet en dat hij hieronder was gaan lijden. Nu kon hij makkelijker afstand nemen en dit werkte door in zijn nachten. Hij ging steeds sneller de slaap terugvinden wanneer hij wakker was geworden. Zijn gedachten gingen niet meer automatisch naar muziek, maar konden ook op ontspanning gericht zijn. Zijn doorslaapprobleem werd kleiner.

Eindresultaat

De doorslaapproblemen van meneer zijn verdwenen. Hij slaapt hele nachten door. Hij is in een betere balans tussen muziek en zijn relatie gekomen. Hij heeft meer zin om dingen te doen en door de gezellige ervaringen die hij daardoor heeft met zijn vrouw zit hij in een positieve spiraal.