Vroeg wakker

man 54 jaar
29 april 2015

Man 54 jaar met te vroeg wakker worden

Verwijsdiagnose:

Man van 54 jaar met het probleem dat hij steeds te vroeg wakker wordt, rond 4 uur en dan niet meer kan slapen.

Klinisch redeneren/logica bij dit slaapprobleem

Doordat deze man een eigen bedrijf heeft en 1001 dingen te doen heeft iedere dag, gaat hij vaak met een vol hoofd naar bed en schieten zijn gedachten vooruit naar de komende dag als hij eventjes wakker wordt in de nacht. Op zich heeft hij alles prima onder controle op het werk, het bedrijf loopt goed en hij heeft een goed team van werknemers. Doch de werkload is veel en vooral in drukke tijden en bij mooie kansen kan hij er niet van (door) slapen. Door zijn slaapprobleem voelt hij zich geregeld oververmoeid en vindt hij autorijden gevaarlijk, kan hij minder concentreren en raakt hij het overzicht sneller kwijt. Hij suft in de auto weg en schrikt van zichzelf. bij vergaderingen / telefoongesprekken raakt hij de draad kwijt of raakt afgeleid. Meneer zal moeten leren beter los te laten wat er op de dag allemaal speelt en gebeurt en daarnaast in de nacht geen enkel benul van tijd leren hebben, waardoor hij niet weet hoe vroeg hij wakker is geworden. Doordat het altijd 4.00 uur is, is zijn brein gaan wennen aan dit wakker worden en aan het denkwerk wat erop volgt. Hij mag los leren komen van dit aangewende verkeerde slaappatroon van te vroeg wakker worden.

Behandeldoel

Leren inslapen binnen 30 minuten nadat hij wakker is geworden en weer kunnen concentreren overdag..

Behandelplan

  • Niet op de klok kijken in de nacht, alleen denken het is Slaaptijd.
  • De dag leren afbouwen door vast slaapritueel, geen werk of beeldschermen ’s avonds, leren ontspannen op de avond..
  • piekeruur maken op de vroege avond waarin hij de dag evalueert en aktiepunten vastlegt en ordent. De komende dag alvast doornemen en behapbaar maken. Zodat hij naar bed kan gaan met het idee: morgen lukt, ik vergeet niks en ik overzie het.
  • oefeningen aanleren om te ontspannen en op het “onbenullige” te focussen.

Samenvatting / verloop van behandelplan

Na 4 behandelingen bleek dat meneer door niet op de klok te kijken zijn slaapprobleem had opgelost. Doordat hij geen tijdsbesef had kon hij ook de komende dag nog op afstand houden. Hij had zijn aangewende patroon van vroeg wakker worden hiermee doorbroken. Door de betere nachtrust herstelde zijn concentratievermogen en zijn energie zich vanzelf.

Resultaat

Meneer slaapt goed door. Hij wordt nog wel eens wakker maar doordat hij dan geen betekenis geeft aan dat wakkere moment slaapt hij vanzelf weer in. Hij vertrouwt weer op zijn natuurlijke slaap en gaat met een gerust gevoel naar bed. Hij kan de dagen nu beter relativeren en dit is een prettige positieve spiraal.